Algen
 
     
  Ik ga hier niet het duizend en elvendertigste artikel over algen schrijven. Neen, gewoon enkele ervaringen die ik de laatste tijd heb opgedaan met draadalgen in het bijzonder.

Ik hou mijn garnalen in bakjes met een inhoud van 10 tot 15 liter, enkel beplant met mos en heel zacht water.

Dat is dus de ideale groeiomstandigheid voor draadalgen. En inderdaad, heb al van alles geprobeerd om er vanaf te geraken. Gaande van draaien met een satéstokje, uittrekken met de handen, tot het inlassen van een lichtpauze, zoals voorgesteld op de website van Easylife en Dennerle.

Niets kon mijn levenlustige draadalgen intomen.

Tot ik plots bij een garnalenkweker kwam en in zijn bakjes glazen potjes zag staan.

Ik had dit nog nooit voordien gezien en hij maakte me duidelijk dat het oxydators waren.

Meer wou die er niet over kwijt. Wat me wel opviel was dat al zijn bakjes mooi beplant waren met de prachtigste mossen en dat ik nergens een spriet draadalg zag.

Mmmm, weeral iets om op te zoeken. En ja, ik vond wat ik zocht. Oxydators werken met H2O2, ofte waterstofperoxide, of nog beter bekend als zuurstofwater.

Links en rechts had ik vroeger al wel eens iets gelezen over algenbestrijding met H2O2, maar vond dit toch maar een bangelijke zaak in je aquarium. Een doseringsfoutje is vlug gemaakt en je kan van nul af aan opnieuw beginnen.

Maar, daar ik nogal sceptisch aangelegd ben, moest ik toch, alvorens volledig overtuigd te zijn, zelf de proef op de som nemen.

Dus, een winkelier blij gemaakt en me twee mini-oxydators aangeschaft. En ja, hoor, in de bakjes waar ik de oxydators in geplaatst heb, zit er momenteel nog geen sprietje draadalg.

De bakjes waar ik ze niet in geplaatst had, daarentegen, daar was het draadalgenfeest.

Gevolg, nu staat er in elk bakje een oxydator en ben ik van al die draadalgen verlost.

Ik moet er wel bij vertellen, dat ik eerst zoveel mogelijk de draadalgen zelf verwijderd heb
alvorens de oxydators te plaatsen; Maar, de algen zijn niet meer terug gekomen en de laatste aanwezige resten zijn niet meer te bespeuren.

Ook komt er op Bolbitis Heudelotii tot hiertoe geen zwarte alg,

 
  Werking Oxydator