Caridina Simoni

Menu

Deze garnaal kwam per toeval in mijn bezit via de aquariumvereniging.
Men kon me helaas niet vertellen welke soort het was.
Na een ellenlange zoektocht op internet ben ik tot het besluit gekomen dat het Caridina Simonii is, of de Sri Lanka dwerggarnaal.
Op zich geen speciaal diertje. Kleurloos en heel klein. Volwassen halen ze amper 1 tot 1.5cm.


simoni1

Maar ik heb altijd iets met oorspronkelijke soorten gehad. Puur natuur zeg maar.
Kenmerkend is de hoge rug, het streepje op de rug en het lange rostrum.


simoni2

Foto rostrum:

simoni3

De vrouwtjes dragen weinig, groen-zwartgekleurde eitjes.  

simoni4

Het bakje waar ze in zitten is amper 5 liter inhoud, maar ze schijnen daar toch goed in te gedijen.
Eerst zaten ze ietsje te koud. Amper 20° en dan waren ze niet erg actief. Nadien heb ik ze warmer gezet en dat bevalt hen duidelijk beter. Nu zitten ze op 23°
Ook heb ik stelselmatig de conductiviteit verlaagt naar iets van 250 à 300ùS. In de natuur zitten ze in water van 10 tot 50 µS, maar dat vind ik in aquariummilieu niet echt haalbaar.
In de handel ga je deze diertjes nauwelijks aantreffen. Ze worden toevallig ons land binnengebracht bij de import van Roodneusgarnalen.
Over de voortplanting is niet iedereen het eens . Sommige spreken van een kort larvaal stadium dat de jongen doorbrengen. Andere spreken dit dan weer tegen.
De jongen zijn alleszins uiterst klein. Ik denk niet dat ze de mm halen. Toevallig heb ik er enkele kunnen fotograferen.


simoni5

Het gedrag van deze diertjes verschilt veel van de klassieke garnalen. Zwemmen doen ze nooit en ze hebben een heel verdekte levenswijze. Ook zijn ze niet echt happy naar het hun aangeboden droogvoer. Volgens mij zijn het echte algeneters.

Hun verblijfplaats is propvol gegroeid met javamos, zodat ik er sporadisch maar één of twee exemplaren van zie. Soms zie ik dan weer eens een jong dier.