Oorsprong Crystal red en black

Menu

 
 
 
Foto Michel Noblesse - Bijengarnaal (Caridina Serrata)
 
 
 

In 1991 was er een zekere heer Hisayasu Suzuki die blijkbaar veel tijd, plaats en nog meer geduld had Deze beste mijnheer heeft uit een hele hoop Bijengarnalen, zie foto hierboven, de eerste crystal reds gekweekt. Sommige bronnen beweren dat hij eerst zwarte en daarna rode kweekte. Ik kan het niet bevestigen, noch ontkennen. En het emailadres van dhr Suzuki is me onbekend, anders vroeg ik het hem persoonlijk.

Hij nam ook een patent op de benaming Crystal red. Onthou dit goed, want dit komt van pas bij het volgende hoofdstukje.

 
 
Caridina serrata - Caridina cf. cantonensis 'Crystal Red' - Crystal red - Red bees - Diamond Shrimps
 
 

Een hele titel, die niet in één adem uit te spreken valt, voor een diertje van 20à25mm groot. Aanvankelijk kwam de Crystal Red hier op de markt onder de Latijse benaming Caridina Serrata. Dus genaamd naar de Bijengarnaal waar het dierttje zijn oorsprong in vondt. Deze latijnse benaming werd nadien gewijzigd in Caridina cf. cantonensis 'Crystal Red' Een benaming die in feite ook niet zo betrouwbaar lijkt, want cf staat voor een afkorting van het Latijnse woord confer in de betekenis van 'vergelijk'. Dus, in het Vlaams gezegd: het lijkt er een beetje op....

De laatste tijd komt men vaak de term Red Bees tegen. Deze benaming wordt gegeven aan de hogere grades van de Crystal Reds. Namelijk de grades die uit Japan afkomstig zijn. Er wordt over die grades veel gespeculeerd. Men leest veel dat die ontstaan zouden zijn uit een hybride met een Hommelgarnaal soort. Over die Hommelgarnaalsoort wordt heel geheimzinnig gedaan. Niemand schijnt te weten welke varietiet ermee gemoeid zou zijn. Sommige beweren zelfs dat je het verschil kan zien tussen Red Bees en Crystal Reds. Mensen met goede ogen, blijkbaar Alleen zeggen ze er niet bij op wat je moet leten.

Hoe schoner de titel, hoe meer geld dat het beestje kan opbrengen......

En plots, door het toeval geholpen kom ik op een Duitse site. Daar beweert de auteur dat het helemaal niets met gehocus pocus te maken heeft, maar met het patent van de, in vorig hoofdstukje besproken, heer Suzuki.

De Japanners mogen de naam Crystal Red niet gebruiken voor hun nieuwste creaties en hebben dat omzeild via de benaming Red Bee. Lijkt me heel aanvaardbaar. Geloofwaardiger alleszins dan de kruising met geheimzinnige Hommelgarnalen.

Soms wordt ook de benaming Diamond Shrimps gebruikt. Volgens mij omwille van dezelfde redenen. En dan schrijf ik dat laatste in 't meervoud. Patent en money......